Sunday, February 13, 2011

Kenangan Yang Best & Susah Untuk Dilupakan...

Assalamualaikum...
 Tiba2 jer teringat semula kenangan mula2 berniaga dulu..

Hari Selasa-(tarikh x ingat)-Tahun 2008

Hari tu first time aku berniaga jauh dari ibu..
aku berniaga mainan. umo aku 11 thn waktu tu..
punyalah best berniaga mainan! laku gila!!!
tiba2.... pada petang itu....
Pihak Majlis Perbandaran Txxxxxxh membuat pemeriksaan lesen berniaga.
Aku punya gelabah time tu... huh! mmg senak r!
Salah seorang pegawai meghampiri aku...
Pegawai: Minta lesen perniagaan!
Aku: Er..... x dek lesen Encik...
Pegawai: Kalau macam tu.... mintak IC... Saya terpaksa saman adik.
Aku: Erm.... saya x dek IC Encik...
Pegawai:(dengan muka hairan) kenapa pulak awak x dek IC??
Aku: Saya x cukop umo lagi nak buat IC.. saya baru 11 tahun..
Pegawai: Awak x sepatutnya berniaga sorang2 kat Pasar malam ni! Mana ayah awak?
Alamak! Apsal lak pakcik ni tanya soklan cam tu....
aku terus menggunakan segala apa yang ada dalam pala otak aku...
so.... aku menipu Pegawai Majlis daerah!
Aku: Ayah x sihat Encik.... (alasan budak 11 tahun...)
Pegawai: Awak tahu x bahaya berniaga sorang2 ni? dah lah awak tu kecik lagi..
Aku: Tahu encik.... tapi... saya yang nak jugak niaga ni! Lagi pun boleh jugak tambah duit belanja..
Pegawai: Herm... kalauu macam tu x pe lah.... tapi lain kali jangan... hanya untuk orang yang berumur 16 keatas je yang boleh berniaga sendirian..
Encik pegawai itu pun berlalu pergi tanpa menyaman aku! 
hahahah pada hal ayah aku x jauh pun... cuma dia berniaga kat tempat lorong masuk pasar malam dan aku di hujungnya.... hhahahhha! Pegawai tu tertipu ngan aku!! kekekekkeke...
Kenangan yang paling aku ingat.. 
(kecik2 dah menipu)
gambar perniagaan aku.... kekekke! ni waktu malam... gambar x clear....

1 comment:

  1. kuat menipu da nih... jumper kt temerloh thu la

    ReplyDelete