Thursday, February 24, 2011

Siti Nur Aishah

Assalamualaikum

Waktu tu.... Aku darjah 3...
waktu tu ibu sedang mengandungkan anaknya yg ke-4 merangkap adikku yg ke-3..
Herm.... x sabar giler nak tunggu kelahiran ahli kluarga yg terbaru..
ary2 aku bercerita tentangnya kat sekolah... 
tambah2 lagi.. kandungan ibu aku hampir 24minggu..
bermakna Baby sngt aktif !
Ibu suka baring & menayangkan perutnya yg bergerak2 bila baby menendang2 perutnya..
bila suasana bising or perut ibu di usap2... makin aktif lah dia bergerak...
kami dah mula shopping barangan baby serba-sedikit..
1 harii.....
aku n adik2 aku yg laen ikut tok & wan aku ke KL ke rumah maknjang...
tiba2 ayah call bagi taw yg ibu da bersalin pada 28/8/2006...
aku terfikir,,,, cam ner ngan baby? kan kandungan ibu baru 24 minggu??
mcm x percaya pun ader gak...
Ayah bagitaw yg ibu turun darah..
dah di hantar ke hospital
malangnya.... baby x dapat diselamatkan...
beratnya cuma 450gram.. dan paru2nya belum matang..
Kami bergegas balik umah....
Ibu masih di hospital kerana perlu menjalani pembedahan sbb uri terlekat..
ayah dah bawak balik jenazah adik untk di kebumikan..
ketika kami sampai... jenazahnya sudah dimandikan & dikapan...
tapi...
kami masih sempat menatap wajahnya kali terakhir...
seorang puteri bernama Siti Nur Aishah...
Al-Fatihah untuk adikku tersayang..
walaupun sedih ngan ujian ni...
tapi kami sekeluarga redha dgn ketentuan Illahi...
kata ibu,,, ibu dapat dengar tangisan Siti Nur Aishah ketika dia lahir...
Suara yg perlahan & sekejap cuma,,,.
membuatkan ibu berasa sayu....& menangis,,,

dalam pelukan ibu buat kali terakhir...

Al-Fatihah.....


2 comments:

  1. Innalillah Hiwainnaialai Hirajiun..
    Brsbarlh..
    Mgkin eny smue ad hkmahnya..

    ReplyDelete